PowerGlaz BIPV voor gemeentehuis in Midden- Delfland

Hermans Techniglaz heeft 22 op maat gemaakte PowerGlaz zonnepanelen geleverd voor het nieuwe gemeentehuis van Midden-Delfland. De PowerGlaz panelen zijn geïntegreerd in de zuidgevel en naast het leveren van elektriciteit dienen de zonnepanelen als buitenzonwering.

Het nieuwe gemeentehuis in Midden-Delfland geldt als een van de meest duurzame gemeentehuizen van Nederland. Naast de zonnepanelen in de gevel zijn er ook zonnepanelen op het dak geplaatst. Ook is het gemeentehuis voorzien van warmte- en koudeopslag in combinatie met energiezuinige warmtepompen.

De zonnepanelen zorgen voor een stroomopwekking van circa 6400 kWh. Dit betekent dat er genoeg energie is om bijvoorbeeld een jaar lang honderd spaarlampen van zeven watt te laten branden, zesenveertig computers tijdens kantooruren te gebruiken, de verlichting van de raadszaal dagelijks negen uur te laten branden of zeventig elektrische fietsen gemiddeld één uur per dag te gebruiken. Of de gebruikte zonnepanelen zouden een jaar lang twee huishoudens van elektra kunnen voorzien.

De officiële opening heeft plaatsgevonden op 7 februari 2013. In winterse sferen werd de symbolische sleutel uit een ijsmuur gehakt door brandweermannen. Prinses Margriet was aanwezig om de sleutel officieel over te dragen aan de burgemeester.